Alkmaars Goud

Alkmaar heeft kaaskoppen, een kaasmarkt, en gebruikt kaas in zo’n beetje alle marketinguitingen van de stad. “Hoezo heeft Alkmaar geen eigen kaas?” is de vraag van menig Alkmaarder en vooral van het recent opgerichte Alkmaarse Kaasgenootschap. Een groep kaasliefhebbers heeft zich verenigd en wil een eigen kaasje op de markt brengen: Alkmaars Goud.

Het wordt een zeshoekig kaasje, een knipoog naar de zes oudste polders uit de omgeving die de melk leveren. De receptuur is niet te vergelijken met die van Leidse of Goudse kaas, Alkmaars Goud wordt een eigenzinnig kaasje. Niet bestemd voor de grote markt, maar juist voor de exclusieve zaken voor op het menu of in de vitrine.

Pas vanaf zomer 2020 kan het kaasje geproefd worden, maar hier is wel een grote investering voor nodig. Het genootschap is begonnen met een crowdfundingsactie en verkoopt 10.000 certificaten via alkmaarsgoud.nl. Een certificaat kost 90 euro en geeft drie jaar lang recht op jaarlijks één kilo kaas, jaarlijks een proeverij en de titel ‘certificaathouder Alkmaars Goud’.

Bron: Alkmaar Centraal / Alkmaars Kaasgenootschap