Alkmaar bezoeken? Ontdek meer met deze 10 tips.

Vanaf 31 maart 2023 is er weer iedere vrijdag een kaasmarkt van 10 tot 13 uur. In de maanden juli en augustus eveneens op dinsdagavond. Maar er is nog veel meer te doen in het gezellige, oude stadshart van Alkmaar. Wij geven je 10 tips.

Tip 1: Hollands Kaasmuseum

Het Hollands Kaasmuseum in Alkmaar is opgericht in 1983 en gevestigd in het historische Waaggebouw, met uitzicht op de Kaasmarkt. Op een leerzame en interactieve wijze leer je hier in ruim een uur alles over de geschiedenis, de bereidingswijze en de handel van kaas en zuivel. Voor kinderen is er een spannende stickerspeurtocht. In het Hollands Kaasmuseum ontdek je het ware verhaal over kaas!

Tip 2: Rondvaart door de Alkmaarse grachten

Het Verdronkenoord, het Luttik Oudorp, de Oudegracht, de Lindegracht… de Alkmaarse grachten lijken zo van een schilderij gesprongen. Leun achterover en geniet van al het moois dat Alkmaar te bieden heeft. Tussen april en oktober vertrekt er elk heel uur een rondvaartboot vanaf De Mient, naast het Waagplein. Wel af en toe bukken, want Alkmaar staat bekend om zijn lage bruggen!

Tip 3: Alkmaar Kaasroute en Hofjesroute

De Alkmaar Kaasroute leidt je langs dé hotspots van Alkmaar en zorgt dat jij alles ziet wat Alkmaar te bieden heeft op cultureel, historisch gebied. De originele kaasroute gaat langs ruim 20 punten. Wil je de gehele route lopen, of een fysieke versie van de route hebben? Deze kan je halen bij punt 1 van de route: de VVV in het Waaggebouw.

Bezoek tijdens de wandelroute zeker ook een of meerder hofjes. Alkmaar heeft maar liefst acht hofjes, waarvan de meeste nog steeds bewoond zijn. In het Hof van Sonoy kun je heerlijk een terrasje pakken. Of kijk eens binnen in één van de winkeltjes die er gevestigd zijn. In de andere hofjes wonen nog mensen. Deze verborgen pareltjes zijn oases van rust, middenin de stad.

Tip 4: Biermuseum de Boom

Bier is al een paar duizend jaar de populairste alcoholhoudende drank in onze streken. Maar hoe wordt het gebrouwen? Nationaal Biermuseum De Boom vertelt het je allemaal aan de hand van gereedschappen, apparatuur en machines waarmee de afgelopen tweehonderd jaar “het gouden nat” werd gebrouwen. De video’s en films geven je een indruk van brouwen toen en nu. Affiches en ander reclamemateriaal, bierflesjes en bierglazen geven een indruk van de vele kleine en grote Nederlandse bierbrouwerijen.

Het museum is gevestigd in het historische pand van voormalige brouwerij De Boom, vlakbij de beroemde kaasmarkt van Alkmaar. En heb je na dit bezoek zelf ook trek in een biertje gekregen? Bezoek dan  Proeflokaal De Boom onder het museum met een ruime keuze aan bieren.

Tip 5: Beatles Museum, Elvis Museum en Zeezender Museum

Voor een uitje naar een Beatles museum hoef je niet naar Liverpool, het Alkmaarse Beatles Museum in de Pettemerstraat is zelfs groter dan z’n kleine broertje in Engeland. Beatles-fanaat Azing Moltmaker verzamelde een indrukwekkende collectie Beatles-items. Hij liet het Alkmaarse Beatles museum zelfs uitgroeien tot het aller grootste Beatles museum ter wereld.

Sinds kort is het Beatles Museum uitgebreid met twee nieuwe musea, namelijk met het Elvis Museum en het Zeezender Museum.  Zo krijgt de bezoeker een goed overzicht van een belangrijke periode uit de muziekgeschiedenis. Drie musea voor één prijs.

Tip 6: Stadsstrand De Kade

Met je voetjes in het zand waan je je even op het strand. Tijdens de zomermaanden laat het enthousiaste personeel je het echte zomergevoel beleven. Stadsstrand De Kade is een vriendelijke plek in het centrum van Alkmaar. Met een echt strandgevoel en een fantastische ligging langs het Noord-Hollands kanaal biedt het stadsstrand, ieder jaar van begin april tot eind september, een knus decor aan voor gezelligheid, plezier en ontspanning.

Tip 7: Bijzondere restaurants in Alkmaar

Culinair genieten in Alkmaar kan in  een van de ruim 100 horecazaken. Van een snelle daghap, kaasfondue of tapas op het terras tot uitgebreid tafelen. Hierbij drie heerlijke tips!

Fonduerestaurant de Fransman

Een bezoek aan de kaasstad, de kaasmarkt of het kaasmuseum, daar hoort als afsluiter eigenlijk echte Alkmaarse kaasfondue bij! Gemaakt van kazen uit de polders rond Alkmaar. Fonduerestaurant de Fransman bevindt zich aan de Mient, één van de mooiste grachten in het historische hart van Alkmaar, op een steenworp afstand van de Kaasmarkt en de Waagtoren. De Fransman biedt naast de originele Alkmaarse kaasfondue o.a. ook Zwitserse, Thaise en Japanse Fondue. Ook is er vrij gebruik van de saladebar.

 

De Heeren van Sonoy

De Heeren van Sonoy is gevestigd in een voormalig klooster in het centrum van Alkmaar, dichtbij de kaasmarkt, aan het Hof van Sonoy. Het Hof van Sonoy is één van de beroemde zogenaamde “Alkmaarse hofjes”. Je voelt je ongetwijfeld snel thuis in de oud-bruine, deftige interieurstijl. Tevens kan je in het, naast de markante toren gelegen, café voorafgaand aan het diner een aperitief bestellen.

En wilt u exclusief dineren op een unieke plek? Reserveer dan uw diner in De Toren van Sonoy, met een prachtig uitzicht over Alkmaar.

De Eendracht in ’t IJkgebouw

Aan de rand van het centrum van Alkmaar vind je ’t IJkgebouw: een historisch pand uit 1887, waar nu een huiskamerrestaurant met een ambachtelijke, onderscheidende keuken zit. In een setting van deze tijd met zowel vintage en industriële details als botanical en huiselijke sferen. Op het terras aan het water is het in de zomer 100% genieten. En ook binnen in de kas, de huiskamer of het restaurant is Eat, Drink, Relax, absoluut van toepassing!

 

Tip 8: Winkelen

Al jaren staat Alkmaar in de top 10 van Nederlandse favoriete winkelsteden. In 2017 is Alkmaar door ZOOVER dan ook uitgeroepen tot leukste winkelstad van Nederland. Wij snappen wel waarom: we hebben genoeg adresjes gevonden waar je gerust even voor omloopt.

Je kan natuurlijk zelf op zoek gaan naar die winkels, maar er zijn ook een paar leuke winkelroutes die de moeite waard zijn, zoals: de vintage winkelen route, de eerlijk winkelen route en de oude stad route door het oudste stadsdeel van Alkmaar.

Je vindt de routes en de winkels op: www.alkmaarprachtstad.nl/winkelroutes

Tip 9: Stedelijk Museum

‘Van Alkmaar de victorie!’, wie kent deze uitdrukking niet? Alkmaar doorstond in 1573 met succes een belegering door het Spaanse leger, als eerste stad in de Nederlanden. Nog ieder jaar vieren de Alkmaarders op 8 oktober het vertrek van de Spaanse troepen. Het Stedelijk Museum Alkmaar is dé plek waar het verleden van Alkmaar en omgeving herleeft. Dit wordt op een actuele en persoonlijke wijze gepresenteerd in afwisselende en interactieve presentaties. Vijf eeuwen roemruchte geschiedenis, kunst en cultuur trekken aan je voorbij. Maar ook voor moderne kunst, waaronder de befaamde Bergense School, kom je in dit museum volop aan je trekken.

Tip 10: Evenementen

Alkmaar heeft vele jaarlijks terugkerende evenementen, zoals KaasPop en Zomer op het Plein. Het grootste spektakel is absoluut Kaeskoppenstad, in de prachtige Alkmaarse binnenstad. Een weekend lang in begin juni keert een deel van de oude binnenstad terug naar het begin van de Gouden Eeuw. In de pittoreske, kronkelende straatjes, op het water van de Alkmaarse grachten en in de nauwe stegen van het oudste stadsdeel, kijk je als bezoeker je ogen uit naar de vele figuranten en taferelen van toen. Kijk voor meer informatie op: www.kaeskoppenstad.nl

Actuele informatie over alle evenementen in en om Alkmaar kunt u vinden op de website www.alkmaarprachtstad.nl

Meer dan alleen de Kaasmarkt

Alleen naar Alkmaar gaan voor de kaasmarkt is zonde, want er is nog zoveel meer aan leuke dingen te doen en te beleven. Alkmaar bruist en biedt veel variatie voor jong en oud. Alleen, met een groep, met kinderen, je kunt je hier een dag lang goed vermaken, maar beter is nog een paar dagen of een weekend. Ben je van plan om nog langer in Alkmaar of omgeving te blijven, ga dan ook eens naar de buitengebieden van Alkmaar. De duinen en het strand van Egmond, Schoorl en Bergen. Of de Schermerpolder, Eilandspolder en dorpen als Schermerhorn, Graft en De Rijp. Ideaal voor mooie fiets- of vaartochten in een Oer-Noord-Hollands landschap!