De 10 leukste musea voor kinderen in Noord-Holland

Musea saai voor kinderen? Echt niet! In de Kop van Noord-Holland vind je zoveel musea die ook echt een dagje uit zijn voor kinderen. Benieuwd naar wat Noord-Holland allemaal voor jou en je kids te bieden heeft? We zetten het voor je op een rijtje, hier komt ‘ie!

1. Museum Broekerveiling – Broek op Langedijk

De oudste doorvaarveiling ter wereld vind je in de buurt van Alkmaar! Het is een echt doe-museum; veil zelf je groente, maak een rondvaart door het Rijk der Duizend Eilanden of huur zelf een fluisterbootje en strijk met je picknickmand neer in dit unieke gebied. Wist je dat zelfs Spiderman zijn meest recente film langskomt in dit museum?
Ook je kinderfeestje kun je vieren bij Museum Broekerveiling.

Kaartjes zijn te koop via de website. Met je Museumjaarkaart kan je bij dit museum gratis naar binnen. Het museum is alle seizoen geopend, check voor je gaat de actuele openingstijden op hun website.

2. Marinemuseum – Den Helder

Ontdek de wereld van de Koninklijke Marine en stap aan boord van een echte onderzeeboot! Het kan allemaal in het Marinemuseum van Den Helder, welke je vindt in de haven. In dit museum mag je lekker zelf aan de knoppen zitten, luisteren naar de verhalen van oud-zeelieden en dus aan boord van die onderzeeër stappen. Land in zicht!
Ga op zoek naar de QR-codes die verstopt zijn in het museum en leer nóg meer over de marine.

In de vakanties worden er diverse leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Kijk hiervoor en voor de openingstijden op de website om te zien wanneer je de wereld van de marine kunt beleven.

3. Zuiderzeemuseum – Enkhuizen

Een echt buitenmuseum, dat is natuurlijk perfect om met de kids op stap te gaan. Ontdek hoe het leven er vroeger uitzag rondom de voormalige Zuiderzee en hoe de mensen toen leefden. In het museum vind je allerlei Oud-Hollands speelgoed en zie je hoe kinderen vroeger speelden. Je kunt er zelfs je eigen klompbootje maken (tegen betaling)!

In de winter is het binnenmuseum geopend om op avontuur te gaan. Uniek is de avondopenstelling in oktober, waarbij het museum door duizenden olielampen wordt verlicht.

Je kaartjes en je tijdsslot kan je eenvoudig reserveren via de website van het Zuiderzeemuseum.

4. Hollands Kaasmuseum – Alkmaar

Kaasmuseum-Alkmaar

Ben jij een echte kaaskop? In het Kaasmuseum leer je alles over de weg van koe naar kaas. Word een echte Kaasexpert tijdens de speurtocht die je door het Kaasmuseum doet en ontmoet de mascotte van het Kaasmuseum, Kees Kaas.

Je vindt allerlei leuke interactieve spelletjes door het hele Kaasmuseum. Zeker weten dat jij straks alles van kaas weet!

Je vindt het Kaasmuseum in de Waagtoren op het Waagplein in Alkmaar, waar ook de wereldberoemde kaasmarkt plaats vindt.

Het Hollands Kaasmuseum is het hele jaar door geopend. Wil je weten hoe laat? Kijk dan even op de website van dit superlekkere museum! Je kunt hier ook al online je kaartje kopen, Ook de Museumjaarkaart is natuurlijk geldig in het Kaasmuseum.

5.Huis van Hilde – Castricum

Als kind beleef je in het Huis van Hilde het verleden. In het ArcheoLab van Huis van Hilde mag je vondsten aanraken en van dichtbij bekijken. Zo ga je echt de geschiedenis ontdekken! Echte speurneuzen kunnen meedoen aan Hildes speurtocht door de vaste- en tijdelijke tentoonstellingen. Ontdek jij wie Hilde was?

Je vindt het Huis van Hilde naast het treinstation in Castricum, zo kan je een bezoekje gelijk mooi combineren met een leuke treinrit!

Het Huis van Hilde is geopend van donderdag tot en met zondag. Je kaartje en tijdsslot reserveer je eenvoudig online.

6. Fort Kijkduin – Huisduinen

Treed in de voetsporen van Napoleon en bezoek het spannendste fort van Nederland. Ga zelf op avontuur in- én om het fort. Daal af in het fort en ga op ontdekkingsreis door eeuwenoude gangen. Of sta oog in oog met haaien en roggen in het zeeaquarium!

Ga eens kijken bij het visvoeren, of laat je meevoeren in de tijd tijdens een van de rondleidingen. Op de website vind je meer informatie over de tijdstippen waarop dit plaats vindt. Hier kan je eventueel ook gelijk je entreekaartje aanschaffen.

Het museum is het hele jaar door geopend.

7. Museum Stoomtram – Hoorn

Ga mee met de spannendste tijdreis en stap in de stoomtram in Hoorn. Deze stoomtram brengt je naar het prachtige stadje Medemblik, waar je ook het Bakkerijmuseum vindt (zie tip 9). Misschien kun je deze twee wel combineren! In Medemblik vind je ook Kasteel Radboud. In Medemblik neem je vervolgens de boot naar Enkhuizen en kan je eventueel het Zuiderzeemuseum ook nog bezoeken. Wat is hier veel te beleven!

Vanuit Enkhuizen maak je de ‘historische driehoek’ compleet door met de NS-trein weer terug te reizen naar Hoorn. Wat een mooie reis!

Op de website van de Museumstoomtram vind je de dienstregeling. Deze kan per dag verschillen, dus laat je goed informeren. Je vindt hier ook speciale evenementen zoals de tijdreis met de kerstman. Je kaartje reserveer je alleen online.

8. Kaap Skil – Oudeschild (Texel)

Ga je op vakantie naar Texel of gewoon lekker een dagje met de boot over? Bezoek dan eens Kaap Skil in Oudeschild. Dit is een uniek museum vol verhalen en avonturen, waar je leert hoe het is om te leven met de zee. Kaap Skil bestaat uit een binnen- en een buitenmuseum met interactieve tentoonstellingen waar je van alles kunt zien en beleven.

9. Bakkerijmuseum – Medemblik

Het water loopt je in de mond in dit museum! In het Bakkerijmuseum worden er dagelijks koek-, marsepein, chocolade- en andere demonstraties gegeven. Kinderen mogen actief meedoen bij de demonstraties.

Wist je dat je ook het lekkerste kinderfeestje kunt vieren bij het Bakkerijmuseum? Dat is nog eens een origineel partijtje!

Dit lekkere museum bezoek je het hele jaar door in Medemblik van dinsdag tot en met zondag, met uitzondering van Koningsdag, kerst en Nieuwjaarsdag. In de vakanties in het Bakkerijmuseum ook op maandag geopend.

10. Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers – Den Helder

Het Nationaal Reddingmuseum in Den Helder is hét museum waar het Nederlandse reddingwezen tot leven komt. Met drie verdiepingen is het een museum waar je uren zoet bent. Je kunt kijken, luisteren én beleven. Het museum is met haar prachtige, nog varende historische vloot, audiotours, een imposante collectie en veel interactiviteit geschikt voor alle leeftijden. Kinderen kunnen in de boten klimmen en spellen spelen, volwassenen genieten van de uitgebreide collectie en spannende verhalen van het reddingwezen en verschillende reddingen. De beleving van het reddingwezen wordt nog eens versterkt door de VR experience die je meeneemt op een reddingsactie.

Tijdens het vaarseizoen van april t/m oktober vinden er dagelijks vaartochten plaats door de binnenhaven van Den Helder. Kinderen mogen hierbij zelf de boot even besturen en behalen hiermee hun schippersdiploma, die zij mee naar huis krijgen.

Met de combiticket van het Nationaal Reddingmuseum en het Marinemuseum, verkrijgbaar aan de balie van beide musea, kun je tegen een sterk gereduceerd tarief beide musea bezoeken!