Van koe naar kaas

1 2 3 4 5

1. Koetjes & kalfjes = melk

Zonder koetjes en kalfjes geen melk. Van die melk maken wij kaas.

Koe Koe
Volgende stap
Kalf
Volgende stap
Melk
Volgende stap

2. Mixen maar

Er wordt zuursel en stremsel (= scheidingsmiddel) aan de melk toegevoegd. De melk dikt in en er ontstaat wrongel (= de eerste vorm van kaas). Het vocht dat overblijft heet wei.

Wrongel
Volgende stap
Wei
Volgende stap

3. De wrongel gaat in vaten

De wrongel wordt in vaten geperst. Hierdoor krijgt de kaas haar bekende vorm: ronde Edammer of platte Goudse.

Wrongel in vaten
Volgende stap

4. De kaas gaat in bad

De kaas wordt in een pekelbad gerold. Dit maakt hem stevig en smaakvol. Daarna krijgt de kaas een beschermlaag.

Het pekelbad
Volgende stap

5. Rijpen op plank

Na het pekelbad rijpt de kaas op houten planken. Hoe langer de kaas rijpt, hoe smaakvoller.

Kaasweetjes Rijpende kazen
Volgende stap
Leeftijd van kaas
Volgende stap